Najczęściej pracuję z osobami z nadwagą i otyłością i związaną z tym insulinoopornością (podwyższona glukoza , podwyższona insulina) , nieprawidłowym cholesterolem, nieprawidłowymi wynikami prób wątrobowych itp.
Zazwyczaj pomaga wtedy lekka modyfikacja jadłospisu bez radykalnych zmian z uwzględnieniem czynników przeciwzapalnych, zmiana proporcji jakości i ilości makroskładników w żywieniu i po kilku miesiącach poprawa jest wyraźne widoczna zarówno pod względem poprawy samopoczucia, jak i wyników krwi, a często również masy ciała. Przy wsparciu psychodietetycznym wprowadzenie takich zmian i ich utrzymanie jest możliwe i realne.
Czasami jednak takie zmiany są niewystraczające i konieczne jest wsparcie osób które z różnych względów sięgnęły po jedna z najtrudniejszych i najbardziej wymagających diet eliminacyjnych protokół autoimmunologiczny AIP.
Jako że sama jestem od wielu lat weteranką diet eliminacyjnych ze względu na celiakię i silne alergie mam sporą wprawę w komponowaniu takich posiłków.
Nawet na jednej z najbardziej restrykcyjnych diet eliminacyjnych protokole autoimmunologicznym AIP można takie cuda.
p.s. jak nie musisz jeść bez glutenowo/ bez nabiału możesz śmiało użyć mąki razowej, zwykłego mleka zamiast kokosowego i proszku do pieczenia – wyjdą pyszne – dosłodź wg uznania erytrolem/ ksylitolem lub cukrem
Babeczki bananowe:
- Dwa dojrzałe banany
- 150 g maki z plantanów bg/ kokosowej/z cibory jadalnej
- 2 łyżki oliwy lub płynnego oleju kokosowego
- 200 ml napoju roślinnego kokosowego bez dodatków
- ½ łyżeczki sody bg
- Łyżeczka soku z cystyny
- Wiśnie jagody lub inne owoce – garść do ozdoby
- Cynamon bg do smaku
- Goździki bg kilka sztuk utartych
Wykonanie:
- Banany zblenduj z olejem i napojem. Przesiej doń mąkę z sodą i przyprawami i wymieszaj.
- Przełóż do blachy na muffinki i ozdób owocami.
- Piecz ok 25 min w 170 stopniach do suchego patyczka.
Jak większość wypieków tego typu babeczki mają inna konsystencję, gdyż nie są robione ze zbóż. Przypominają lekko zakalca.
Jeżeli potrzebujesz więcej smaku słodkiego zmiel wraz z bananami kilka daktyli – możesz je wcześniej namoczyć bądź daj łyżkę syropu klonowego.
Jeżeli zrobisz te babeczki na bazie mąki bg np. teff lub zwykłej pełnoziarnistej i dosłodzisz niewiele erytrolem/ cukrem wyjdą puszyste i bardziej podobne do standardowych wypieków. Nadal będą miały mniej cukru niż standardowe wypieki.
Smacznego
Aleksandra