piątek, 5 maja 2023

Babeczki bezglutenowe protokół autoimmunologiczny AIP

Najczęściej pracuję z osobami z nadwagą i otyłością i związaną z tym insulinoopornością (podwyższona glukoza , podwyższona insulina) , nieprawidłowym cholesterolem, nieprawidłowymi wynikami prób wątrobowych itp.

Zazwyczaj pomaga wtedy  lekka modyfikacja jadłospisu bez radykalnych zmian  z uwzględnieniem czynników przeciwzapalnych, zmiana proporcji jakości i ilości makroskładników w żywieniu i po kilku miesiącach poprawa jest wyraźne widoczna zarówno pod względem poprawy samopoczucia, jak i wyników krwi, a często również masy ciała. Przy wsparciu psychodietetycznym wprowadzenie takich zmian i ich utrzymanie jest możliwe i realne.

Czasami jednak  takie zmiany są niewystraczające i konieczne jest  wsparcie osób  które z różnych względów sięgnęły po jedna z najtrudniejszych i najbardziej wymagających diet eliminacyjnych protokół autoimmunologiczny AIP.

Jako że sama jestem od wielu lat weteranką  diet eliminacyjnych ze względu na celiakię i silne alergie mam sporą wprawę w komponowaniu takich posiłków.

Nawet na jednej z najbardziej restrykcyjnych diet eliminacyjnych  protokole autoimmunologicznym AIP można takie cuda.

p.s. jak nie musisz jeść bez glutenowo/ bez nabiału możesz śmiało użyć mąki razowej, zwykłego mleka zamiast kokosowego i proszku do pieczenia – wyjdą pyszne – dosłodź wg uznania  erytrolem/ ksylitolem lub cukrem

 

Protokuł autoimmunologiczny AIP babeczki AIP mąka z plantanów

babeczki AIP z mąki z plantanów

 

Babeczki bananowe:

  • Dwa dojrzałe banany
  • 150 g maki z plantanów bg/ kokosowej/z cibory jadalnej
  • 2 łyżki oliwy lub płynnego oleju kokosowego
  • 200 ml napoju roślinnego kokosowego bez dodatków
  • ½ łyżeczki sody bg
  • Łyżeczka soku z cystyny
  • Wiśnie jagody lub inne owoce – garść do ozdoby
  • Cynamon bg do smaku
  • Goździki bg kilka sztuk utartych

 

Wykonanie:

  • Banany zblenduj z   olejem i napojem. Przesiej doń mąkę z sodą i przyprawami i wymieszaj.
  • Przełóż do blachy na muffinki i ozdób owocami.
  • Piecz ok 25 min w 170 stopniach do suchego patyczka.

Jak większość wypieków tego typu babeczki mają inna konsystencję, gdyż nie są robione ze zbóż. Przypominają lekko zakalca.

Jeżeli potrzebujesz więcej smaku słodkiego zmiel wraz z bananami kilka daktyli – możesz je wcześniej namoczyć bądź daj łyżkę syropu klonowego.

Jeżeli zrobisz te babeczki na bazie mąki bg np. teff lub zwykłej pełnoziarnistej i dosłodzisz niewiele erytrolem/ cukrem wyjdą puszyste i bardziej podobne do standardowych wypieków. Nadal będą miały mniej cukru niż standardowe wypieki.

 

Smacznego

Aleksandra