Jesienią w kuchni nieodmiennie rządzi dynia. Dzisiaj zachęcam do sporządzenia aromatycznej, rozgrzewającej i sycącej potrawy, która swoją barwą rozświetli coraz to ciemniejsze dni. Ta potrawa jest niezwykle bogata w beta karoten i sole mineralne. Dzięki zawartości błonnika obu frakcji oraz kurkumy w połączeniu z pieprzem, może wesprzeć nasz organizm w zapobieganiu rozwojowi nieprawidłowych komórek.
Składniki:
- ciecierzyca sucha 1/2 szklanki ( namoczona dzień wcześniej i ugotowana) lub z puszki opłukana – 1 puszka,
- cebula – średnia w półplasterkach,
- marchew – 2 sztuki w półplasterkach,
- ziemniaki – ( kostka) / lub pasternak ( półplasterki) ok 200 g,
- dynia – 2 spore garście pokrojone w kostkę ok 300 g,
- cukinia – 2 spore garście pokrojone w kostkę ok 300 g,
- kalafior – 2 spore garście różyczek ok 250 g,
- bulion – ok 2 szklanki lub (3 łyżki suszonych warzyw + sól+ 2 szkl. wrzątku),
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- jarmuż – 2-3 liście bez łodyg ( opcjonalnie).
Przyprawy:
- świeży imbir – kawałek ok 2-3 cm utarty,
- kawałek kory cynamonu – ew. łyżeczka utartego
- kurkuma – 1 łyżeczka,
- papryka czerwona lub chilli – 1/2 łyżeczki
- pieprz świeżo mielony do smaku,
- sól
- natka pietruszki 2 łyżki
- kolendra liście 2 łyżki ( niekoniecznie)
- szafran znamiona – 1 szczypta – (niekoniecznie)
Przygotuj:
Dzień wcześniej namocz ciecierzycę, po dniu moczenia, ugotuj do miękkości (ok 1 godz) w świeżej wodzie soląc 15 min przed końcem gotowania. Możesz też użyć opłukanej ciecierzycy z puszki.
Obierz i pokrój wszystkie warzywa.
Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Przygotuj przyprawy i bulion (jeżeli nie masz gotowego wywaru zalej 3 łyżki suszonych warzyw i płaską łyżeczkę soli 2 szklankami wrzątku, możesz też użyć EKO bulionu w kostce takiego bez sztucznych składników).
Wykonanie:
Rozgrzej w dużym garnku oliwę, i zeszklij cebulę, pod koniec dodaj imbir, kurkumę, pieprz,chilli/paprykę i smaż minutę ciągle mieszając. Zalej ostrożnie wrzątkiem, dorzuć korę cynamonu, marchew i ziemniaki/pasternak. Przykryj gotuj 5 minut pod przykryciem.
Wrzuć kalafior, dynię ( warto połączyć taki gatunek, który się rozgotuje tworząc sos z takim, który pozostaje w kawałkach), cukinię, wymieszaj i gotuj ok 10 minut. Dodaj ciecierzycę i szafran. Gotuj ok 10 minut. Reguluj gęstość dolewając wrzącej wody lub odparowując, jeżeli trzeba.
Na sam koniec dodaj natkę pietruszki/ kolendry/ jarmuż. Wymieszaj. Dopraw jeżeli trzeba solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny i odstaw na kilka minut by smaki się przegryzły. Podaj z kaszą jaglaną.
Jeżeli masz problem z gospodarką cukrową staraj się nie rozgotowywać warzyw. Potrawa przygotowana dla osoby o osłabionym trawieniu powinna być gotowana dłużej w większej ilości wody.
Smacznego!
Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki „Dania Jarskie” Wielka Księga Kucharska z 1996 r