Zupa z fasoli mung – świetna na zimę, smaczna, rozgrzewająca, sycąca. Dominujący aromat kuminu przywodzi na pamieć arabskie bądź indyjskie bazary, stamtąd też wzięła się inspiracją do wykonania tej zupy. Indyjski dal – soczewicę zamieniłam na odżywczą fasolkę mung. Z dietetycznego punktu widzenia została tak skomponowana by dostarczyć składników o prozdrowotnym działaniu , które sporadycznie pojawiają się w powszechnej diecie.
Dość powiedzieć, że bogactwo antyoksydacyjnych przypraw w tym kurkumy, papryki i pomidorów dostarczy naszemu organizmowi związków o charakterze przeciwzapalnym i zapobiegającym nowotworom. Fasolka mung to źródło sycącego białka – dzięki procesowi kiełkowania nasionka zostały pozbawione fitynianów i stały się łatwiej przyswajalne. O roli błonnika pochodzącego z nasion strączkowych już było tutaj (klik) – zupa ta dostarczy go Wam pod dostatkiem. Miska zupy to solidna porcja witaminy A, magnezu, żelaza i folianów.
Składniki ( ok 6 porcji) :
- szklanka (250 g) suchej fasolki mung moczonej 12-48 godzin ( zmieniamy wodę 3 x dziennie)
- ziemniaki – 2 sztuki pokrojone w kostkę
- marchew – pokrojona w plastry
- pietruszka korzeń – pokrojona w plasterkach
- seler – kawałek na zupę pokrojony
- cebula – spora pokrojona w kostkę
- puszka pomidorów krojonych
- koncentrat pomidorowy – 1-2 łyżeczki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sok z cytryny ok 1 łyżki
- wrzątek – ok 1 litr
- kumin – 2 łyżeczki zmielone
- kardamon mielony – 1/2 łyżeczki
- ziele angielskie – 3 kulki zmielone
- 4 goździki zmielone
- imbir proszek – 1/2 łyżeczki
- papryka słodka 1/2 łyżeczki cynamon 1/2 łyżeczki
- chilli jak lubisz wyzwania i możesz – 1/4 łyżeczki
- Wszystkie przyprawy wsypujemy do młynka i mielimy
Wykonanie:
Zmiel przyprawy. Zagotuj wodę w czajniku. W garnku rozgrzej oliwę i delikatnie zeszklij cebulę (możesz dodać czosnek jak lubisz wyraziste smaki). Zestaw z ognia wrzuć przyprawy i mieszaj chwilę (uwaga by nie przypalić, gdyż mogą stać się gorzkie). Dorzuć pokrojone warzywa i fasolkę zamieszaj, zalej litrem wrzątku i gotuj ok 30 minut. Po tym czasie dołóż pomidory z puszki, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ( lub więcej jak lubisz intensywny smak), sól, jak trzeba dolej wrzącej wody. Gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw sokiem z cytryny, ewentualnie solą pieprzem. Posyp zieleniną ( natka kolendry, pietruszki) Smacznego.