Wiosna w pełni. Przyroda budzi się do życia i my byśmy też chcieli a często po zimie skarżymy się na brak energii. Wiosna to czas sięgania po zielone rośliny celem oczyszczenia organizmu oraz odżywienia. Nie zawsze mamy czas i ochotę przygotowywać sobie zielone koktajle ( do których picia gorąco zachęcam) i poszukujemy ekspresowego remedium na nasze problemy.
Niestety „szybko” i „dobrze” zazwyczaj się wykluczają. Jednym z wyjątków jest zaproponowana przeze mnie zupa. W wersji dla każdego i na każdej ( no prawie:-)) diecie.
O jej właściwościach można by napisać kilka prac doktorskich, a to za sprawą takich składników o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym jak brokuł i jarmuż ( sulforafan), , czosnek ( allicyna), kurkuma ( kurkumina) witamin ACE oraz kwasu foliowego w dużej ilości.
Poniżej przedstawiam głównych bohaterów tej błyskawicznej w przygotowaniu i smacznej zupy
Kurkumina zawarta w kurkumie to związek o niezwykle silnym i dobroczynnym działaniu na nasz organizm. Słynie z działania antymutagennego i przeciwutleniającego dzięki czemu wspiera nasz organizm całościowo w walce z czynnikami mutagennymi oraz poszczególne narządu ( zwłaszcza wątrobę i oczy). Istotne jest by łączyć kurkumę z odrobinę pieprzu gdyż piperyna w nim zawarta wzmaga działanie kurkuminy.
Czosnek zgniatamy celem uwolnienia allinozy i wytworzenia allicyny – silnej substancji o działaniu przeciwrakowym i bakteriobójczym i czekamy 10-15 minut przed użyciem. Należy pamiętać by takiego czosnku nie ogrzewać dłużej niż kilka minut – dlatego dodajemy go pod koniec przyrządzania potrawy.
Celem korzystania dobroczynnych substancji zawartych w brokule należy ogrzewać go jak najkrócej, gdyż enzym myrozynaza ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Celem tego enzymu jest przekształcenie substancji nie aktywnych w czynny sulforafan. By ta reakcja enzymatyczna mogła zajść, niezbędne jest dostarczenie chociażby niedużych ilości aktywnej myrozynazy do ugotowanej potrawy. Dlatego warto odłożyć surowa różyczkę brokułu i taką, po posiekaniu czy starciu na tarce dołożyć do zupy. Świetnie w tym celu sprawdzą się również kiełki brokułu którymi posypiemy zupę czy trochę utartej rzodkwi japońskiej.
Jak wykorzystać przeciwrakowe oddziaływanie roślin:
- brokuł gotuj krótko ok 4-5 minut, na koniec dodaj surową rozdrobnioną różyczkę lub posiekane kiełki
- czosnek zgnieć i pozostaw na 10-15 minut. Gotuj krótko
- kurkumę łącz z pieprzem lub papryczką chilli.
Składniki na 2-3 porcje:
- brokuł 1 sztuka
- jarmuż, szpinak lub gotowa mieszanka koktajlowa 2 duże garście
- czosnek – do smaku 1-2 ząbki
- kurkuma – do smaku 1/2 łyżeczki
- pieprz,
- oliwa z oliwek lub masło – łyżeczka
- sól,
- koper i kiełki brokułu lub rzodkiewki – dużo 🙂
- woda ok 250-350 ml
Składniki opcjonalne, gdy zupa ma stanowić pełnowartościowy posiłek. Wybierz w zależności od preferencji:
- łosoś najlepiej dziki lub inna ryba w postaci filetu (ugotuj pokrojoną rybę osobno, w minimalnej ilości wody, lub wywaru z zupy. Dołóż na talerz na końcu)
- jajko lub jajeczka przepiórcze wlej do porcji zupy pod koniec gotowania, mieszaj poczekaj, aż się zetnie lub dodaj ugotowane na twardo,
- ugotowane osobno strączki – fasolka mung, adzuki, soczewica czy ciecierzyca
- ugotowana kasza np komosa ryżowa.
- tofu naturalne
- mięso podduszone lub upieczone.
Przygotowanie:
Zgnieć czosnek jeżeli lubisz tą przyprawę.
W niewielkiej ilości wody (z kurkumą, pieprzem, solą i oliwą gotuj pokrojoną łodygę brokułu. Po 5 minutach dołóż różyczki brokułu, zamieszaj i gotuj ok 4-5 minut pod koniec dołóż czosnek.
Po ugotowaniu zupy dołóż po solidnej garści umytego jarmużu i szpinaku ( lub dwie garście gotowej mieszanki koktajlowej dostępnej ostatnio w dyskontach) . Zblenduj.
Dołóż rozdrobnioną łyżeczkę surowego brokułu lub kiełek, dopraw solą, pieprzem ewentualnie czosnkiem czy gałką muszkatołową. Możesz dodać łyżkę śmietany lub mleka kokosowego i ile nie kłóci Ci się smak z czosnkiem. Dołóż wybrany dodatek białkowy.
Już jedna porcja takiej zupy bez dodatków zapewnia organizmowi zaopatrzenie we wszystkie aminokwasy egzogenne, w 439 mg prowitaminy A , dużą dawkę witaminy C ( 150 mg) , ogromny zastrzyk folianów oraz prawie 5 gramów błonnika rozpuszczalnego oraz frakcji nierozpuszczalnej.
Na zdrowie i smacznego.