niedziela, 18 Styczeń 2015

Czekoladowa rozpusta – ciasto dyniowe, pyszne i zdrowe

Moje ulubione ciasto. Piekę je dla wszystkich gości i dopiero na końcu się przyznaję z czego jest albo i się nie przyznaję ( bo i tak nikt nie wierzy, że tak może smakować dynia z ryżem i migdałami 🙂 . Kochają je moje dzieci i przyjaciele. Sama sięgam po kawałek (nie, nie jeden :-)) bez wyrzutów sumienia.

Historia jego powstania jest długa. Ciasto  zawsze się udawało, jednak nigdy na tyle bym się mogła się nim tutaj pochwalić. Dopiero zamiana rodzaju mąki ze zbożowej na orzechową pozwoliło na osiągnięcie optymalnej wilgotności.Teraz wychodzi,  jak dla mnie, idealne.

Do jego wykonania proponuje zabrać się strategicznie, wtedy robi się je szybko. Może cześć półproduktów masz już w spiżarni? Jeżeli nie to wcześniej przygotuj składniki. Mus jabłkowy, czy dyniowy możesz przechowywać dłużej  jeżeli są pasteryzowane. Mus daktylowy i olej kokosowy też bez problemu wytrzymają kilka dni w lodówce.

Składniki na blachę o wymiarach ( 25cmx25cm).

Używam jednego kubka miarowego (dość sporego) do mąki i musów. Wtedy ciasto zawsze wychodzi – im więcej gości tym większy kubek 🙂 . Dla dokładnych przedstawiam obok masę składników. Jednak ze względu na to, że musy mogą mieć różną gęstość zachęcam do eksperymentów.

Do dużej miski włóż mokre składniki:

  • kubek musu dyniowego – ok 370 g ( zmiksuj ugotowaną w niewielkiej ilości wody lub upieczoną dynię).
  • kubek musu jabłkowego – ok 340 g.
  • 250 – 300 gramów daktyli  (150 do posłodzenia ciasta + 150 polewa) – zalej daktyle bez pestek wrzątkiem, ciut powyżej wysokości. Odczekaj kilka minut, a następnie dokładnie zblenduj. Podziel masę na połowę. Pół  dodaj do dyni i jabłek, drugą połowę pozostaw w blenderze – wykorzystasz ją do polewy.

Do mniejszej miski przesiej poniższe składniki:

  • kubek mąki z brązowego ryżu (możesz zmielić ryż w młynku do kawy lub dodać zwykłą mąkę jeżeli nie masz na bakier z glutenem) – ok 200 g
  • kubek mąki z migdałów ( zmiel migdały w młynku do kawy) – ok 140 – 150 g
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego jeżeli musisz)
    • cynamon 0,5 łyżeczki
    • kardamon zmielony 0,5 łyżeczki
    • 1 łyżka kakao lub karobu
    • możesz te przyprawy zastąpić sporą łyżeczką naturalnej przyprawy do piernika.

Pozostałe dodatki do wyboru ( dodaj po wymieszaniu ciasta):

  •  spora garść drobnych rodzynek namoczonych we wrzątku lub
  • garść płatków migdałowych lub
  • garść wiórków kokosowych lub
  • garść skórki pomarańczowej.

Polewa

  • pozostała część masy daktylowej  czyli ok 150 g
  • 2 łyżki kakao/ karobu
  • łyżka ( stałego) nierafinowanego  oleju kokosowego ( jak nie masz możesz zmielić w blenderze wiórki kokosowe, aż powstanie z nich płynna masa – muszą być ze świeżo otwartego opakowania by były odpowiednio wilgotne) . Wtedy dodaj  dwie łyżki płynnego masła kokosowego.

Polewa wykonanie

Zblenduj dokładnie wszystkie składniki polewy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta i masz obawy, że nie da się rozsmarować  na cieście dolej trochę wrzątku i ponownie zmiksuj.

czekoladowe ciasto dyniowe zdrowe bez cukru weganskie

deser, dla dzieci, bez cukru, bez glutenu,

Ciasto wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Zmiksuj mokre składniki, dołącz do nich suche składniki. Szybko wymieszaj. Dodaj dodatki (najczęściej wybieram rodzynki). Jeszcze raz wymieszaj i wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz ok 50-55 minut w piekarniku z termoobiegiem. Po upieczeniu posmaruj masą czekoladową i ozdób płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi owocami goji – jak lubisz. Ciasto wyjmuj dopiero po całkowitym ostygnięciu.  Dobrze się przechowuje 3-4 dni.

4

Drukuj Drukuj
  • Kasia

    Dzień dobry:) właśnie wykonałam ciasto z Pani przepisu – wyszło smaczne, ale zupełnie nie przypomina tego ze zdjęcia:/ u mnie jest zbite jak brownie, zakalcowate, a u Pani pięknie wypieczone, puszyste – co mogło pójść nie tak? Chciałabym je jeszcze kiedyś zrobić. Do cista wykorzystałam zblendowaną pieczoną dynię i zmiksowane surowe jabłko, mielone migdały i mąkę z białego ryżu (taką akurat miałam pod ręką).
    Będę wdzięczna za wskazówki, pozdrawiam:)
    Kasia

    • Dzień dobry :-). Ciesze się, że ciasto smakowało mimo wszystko. Ze względu na stosunkowo ciężkie mąki z ryżu i migdałów ciasto nigdy nie będzie aż tak lekkie jak ciasto z białej, pszennej mąki. Jednak ciasto nie jest, aż tak zbite jak brownie. Myślę, że problemem mogła być zbyt duża ilość wody zawartej w musie z surowych jabłek. Podczas gotowanie zmienia się struktura musu i jego lepkość. Proszę spróbować może jeszcze raz z musem z duszonych jabłek np DeCosta lub rubin są bardzo słodkie. Inaczej będzie się też zachowywała mąka z białego ryżu i z brązowego ze względu na różnice w zawartości błonnika i możliwości wiązania wody co będzie wpływało na strukturę ciasta . Powodzenia! 🙂

  • Kasia

    Tak właśnie myślałam:) Następnym razem jabłka podduszę i kupię mąkę z brązowego ryżu.Jeszcze mam pytanie- czy zamiast ważyć składniki mogę odmierzać wszystko jednym kubkiem np. takim 300 ml?
    Ciasto wyszło pycha, więc na pewno nie raz jeszcze się na nie skuszę;) Doniosę jak tylko eksperyment się powiedzie. Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam!
    Kasia

    • Dokładnie tak robię, odmierzam składniki kubkiem ( duuużym) i to wszystko :-). Proszę się koniecznie podzielić jak wyszło. Uściski.