Ulubione danie, u nas w domu na specjalne okazje. W tej chwili robimy je częściej – mam więcej czasu :-). Meksykański aromat danie zawdzięcza fasoli, kminkowi i kolendrze. Jak lubisz dodaj koniecznie papryczkę chilli.
Tortilla:
Podaję przepis na tortillę z mąki razowej. Możecie zastąpić ją tortillą ze sklepu – chociaż trudno dostać taką o dobrym składzie.
Porcja na 8 sztuk:
- 500 g mąki pełnoziarnistej np orkiszowej
- 300 ml gorącej wody
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
Mąkę wymieszaj z solą i przesiej do miski, dodaj olej i gorącą wodę. Wyrabiaj przez kilka minut ciasto, tak by odchodziło od ręki. Z ciasta zrób kulę, zawiń i odłóż do lodówki na ok 15 minut. Podziel ciasto na 8 równych części. Przykryj by nie obsychało. Wałkuj tortillę na papierze do pieczenia, jak trzeba obsyp mąką. Piecz na bardzo gorącej patelni po ok 30 sekund z każdej strony. Odkładaj na talerz.
Lub kup pełnoziarniste tortille.
Farsz:
- 500 gr pieczarek, najlepiej brązowych – pokrojonych w małą kostkę
- duża cebula – pokrojona w kostkę
- czerwona fasola – 2 puszki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- kolendra nasiona 1,5- łyżeczki – utłuczone lub zmielone
- kminek nasiona – 1-15 łyżeczki – utuczone lub zmielone
- sól/ sos sojowy grzybowy
- pieprz, świeżo mielony
- papryczka chilli jak lubisz posiekana i smażona z kolendrą
Opcjonalnie zielona papryka pokrojona w kostkę duszona razem z pieczarkami.
Wykonanie:
Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec dodaj kminek i kolendrę. Smaż minutę mieszając. Włóż pokrojone w kostkę pieczarki, duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Opłucz fasolę na sitku i dołóż do pieczarek. Dopraw solą i pieprzem. Duś razem wszystko ok 15 minut mieszając. Podnieś pokrywkę i chwilę odparuj mieszając.
Jednocześnie w garnku przygotuj sos:
Sos:
Składniki sosu:
- pomidory krojone – 2 puszki
- cebula duża – pokrojona w małą kostkę
- czosnek 2-4 ząbki – przeciśnięte przez praskę
- Bazylia świeża lub oregano suszone.
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
Wykonanie:
Na oliwie zeszklij cebulę, na koniec dołóż czosnek i smaż, mieszając minutę. Dołóż pomidory i gotuj przez ok 15 minut bez przykrycia. Dopraw odrobiną słodzika, pieprzu, bazylii. Odstaw.
Nagrzej piekarnik na 180 stopni.
Wykonanie enchiladas
Na tortillę nakładaj farsz, zawijaj. Ruloniki układaj w naczyniu do zapiekania, jednowarstwowo.
Na wierzch zwiniętych tortilli wyłóż sos. Zapiekaj ok 20 minut. Jeżeli lubisz, po 20 minutach na wierzch enchiladas wyłóż mozarellę lub inny ser. Zapiekaj kilka minut do rozpuszczenia się sera.
Podawaj z dużą ilością sałat z surowymi warzywami, pestkami dyni i suszonymi pomidorami.
Może wygląda skomplikowanie lecz jeżeli macie gotowe tortille robi się naprawdę szybko. Zachęcam.
Smacznego