Jesteście na diecie eliminacyjnej? A może szukacie prostych rozwiązań na drugie śniadanie? Proste w wykonaniu placki z całkowicie naturalnych produktów. Świetnie się sprawdzają jako przekąska – łatwo je zabrać ze sobą. Można wzbogacić je o dowolne składniki tak by były odpowiednie do Waszej diety. Podstawę placków stanowi namoczona (dzięki czemu w dużej mierze pozbawiona kwasu fitynowego i saponin) komosa ryżowa. Qinoa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne zwłaszcza lizynę i metioninę w przeciwieństwie do większości pozostałych zbóż. Jest dobrym źródłem takich soli mineralnych jak potas, żelazo, magnez, witaminy E i kwasu foliowego oraz jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wykonanie ciasto baza ok (8-12 placków):
- Namocz na noc (min 3-4 godz) komosę ( szklankę) w zimnej wodzie. Możesz dodać sok z cytryny.
- Po namoczeniu odlej wodę i dolej świeżej ok 1 cm ponad kaszę
- Zmiksuj. Jak trzeba dolej wody – ciasto ma być konsystencji gęstej śmietany.
- Smaż nieduże placki. Na początek stosuj teflonową patelnię do smażenia bez tłuszczu. Odwracaj placki na drugą stronę jak zmienią kolor.
Wykonanie dodatki smakowe:
Zielone placki:
- szpinak – duża garść lub dwie
- czosnek – do smaku 1-2 ząbki
- cebula, czerwona średnia szt
- sól
- biały pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Zeszklij na oliwie ( łyżka) drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dołóż posiekany czosnek. Smaż minutę mieszając. Dodaj opłukane liście szpinaku i poczekaj aż zmiękną. Posól, dopraw białym pieprzem Zdejmij warzywa z patelni. Jak szpinak przestygnie wymieszaj z ciastem i smaż nieduże placki.
Czerwone placki:
- cebula biała średnia
- papryka czerwona spora sztuka
- papryka mielona słodka/ostra jak lubisz
- sól
- oliwa z oliwek
Zeszklij na oliwie drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i smaż ( duś). aż zmięknie. Dodaj sól oraz sproszkowaną czerwoną paprykę ( słodką/ ostrą) wymieszaj. Jak ostygnie wymieszaj z ciastem. Smaż nieduże placki.
A jakie ty lubisz najbardziej? Podziel się swoim pomysłem.