O zdrowotnych właściwościach jabłek już było klik. Teraz przyszedł czas na delektowanie się ich smakiem. Pomysł na niedzielny deser? Proszę bardzo. Nie dość, że smaczny to jeszcze możemy jeść go bez wyrzutów sumienia. Prosty w wykonaniu:
- jabłka – kwaskowata odmiana dobra do zapiekania, u mnie Topaz – tyle szt ile osób ( chociaż lepiej kilka więcej :-),
- migdały, orzechy włoskie, laskowe lub inne ulubione – garść,
- rodzynki – garść,
- cynamon – szczypta,
- czekolada 70% kostka na jabłko lub miód/ konfitura po 0,5-1 łyżeczki.
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Jabłka myjemy dokładnie i za pomocą nożyka lub obieraka drążymy gniazda nasienne uważając by nie zrobić otworu na wylot gdyż nadzienie wypłynie. W miseczce mieszamy posiekane orzechy, pokruszoną czekoladę, cynamon, rodzynki. Mieszanką napełniamy jabłka. Jeżeli nie używamy czekolady, do środka dodajmy trochę miodu lub konfitury by składniki nadzienia połączyły się w płynną masę. Pieczemy w piekarniku do miękkości. Jabłka możemy włożyć każde osobno w kokilkę do zapiekania by – jeżeli się rozpadną nie uronić pysznego nadzienia. Czas pieczenia zależy od gatunku jabłek i wynosi ok 30-40 minut.Smacznego 🙂