czwartek, 23 października 2014

Wegańska fasolka po bretońsku – prosta w wykonaniu i smaczna

Zimno się zrobiło. Zaczynam wybierać gotowane, ciepłe, bardziej treściwe jedzenie. Przepis na danie obiadowe, które można wykonać bardzo szybko, jeżeli mamy gotowe półprodukty. Sprawdzi się też w wersji awaryjnego obiadu – przygotowany na bazie białej fasolki z puszki uratuje nas przed sięgnięciem po „byle co”.

Składniki:

  • sucha fasola jaś 1 kubek suchych ziaren – wybieram jasia karłowatego, 
  • przecier pomidorowy ok 700 ml takiego bez dodatków lub 2 puszki pomidorów,
  • duża cebula – pokrojona w kostkę,
  • oliwa 1 łyżka,
  • czosnek – 1 ząbek lub więcej   drobno posiekany,
  • można dodać dla aromatu pół kostki wędzonego tofu
przyprawy:
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • majeranek suszony ok 2 łyżeczki kopiaste lub, w sezonie, pół pęczka świeżego,
  • lubczyk suszony – łyżeczka kopiasta, ( listek świeżego)
  • ziele angielskie – kilka kulek/ można zastąpić jałowcem,
  • liść laurowy 2 sztuki,
  • opcjonalnie dla wyrazistego aromatu szczypta suszonej wędzonej papryki .
majeranek,pomidory, pomidor w puszce, fasola karłowata, jas , jak gotowac straczki, szybki obiad, majeranke, kiedy dodac majeanek
Wykonanie:
Fasolę namaczamy ok 12 godzin, odlewamy wodę i gotujemy do miękkości (ok godziny) soląc na 15 minut przed końcem. Jeżeli nie mamy czasu bierzemy puszkę białej fasolki, odcedzamy i płuczemy z nadmiaru soli.
W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pod koniec dodajemy czosnek, ziele angielskie (jałowiec), liść laurowy i smażymy minutę mieszając. Osoby, które muszą szczególnie dbać o zdrowie, duszą cebulę na wodzie, a oliwę lub olej rzepakowy dodają po ugotowaniu potrawy.  Cebulę z czosnkiem zalewamy przecierem pomidorowym, solimy delikatnie (przeciery pomidorowe są z reguły słone) doprowadzamy do wrzenia, dokładamy ugotowaną fasolkę lub fasolkę z puszki. To  jest czas na dodanie wędzonego tofu jeżeli chcemy. Dobrze by fasolka gotowała się kilka – kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy suszone lub/i świeże zioła, świeżo mielony pieprz. Można dodać odrobinę wędzonej suszonej papryki – to dla miłośników wyrazistych aromatów. Mieszamy i czekamy chwilkę  by smaki się przegryzły. Smakuje z kaszą jaglaną, ziemniakami bądź pieczywem.
Miłego gotowania!