Pysznie i prosto. Jeżeli jeszcze nie jedliście pieczonej brukselki, nawet jeśli nie jesteście fanem tego warzywa – musicie spróbować! Jedno z nielicznych warzyw na które sezon rozpoczyna się się późnią jesienią. Jeżeli do tej pory nie odpowiadał Wam smak tych małych kapustek spróbujcie tej sałatki.
Przygotowanie jest proste i szybkie i jeszcze nie spotkałam osoby której to danie ( nawet wśród antyfanów brukselki) by nie smakowało. Wyśmienita na ciepło, sprawdza się również (po uzupełnieniu o dodatki) jako sałatka do pracy.
Składniki:
- brukselka – dowolna ilość tu ok 1 kg
- żurawina suszona ok 100 g
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sól – do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 170 – 180 stopni.
Brukselkę pozbawiamy zniszczonych listków, myjemy, osuszamy, większe kroimy na pół, małe pozostawiamy w całości.
Wkładamy brukselkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mieszamy z oliwą i lekko posypujemy solą. Pieczemy ok 6 minut.
Ostrożnie, by się nie oparzyć mieszamy, posypujemy żurawiną i pieczemy jeszcze ok 4 minut.
Przesypujemy na salaterkę – gotowe!
Zalety brukselki:
- Dzięki znacznej zawartości siarki zapewnia ładne włosy i paznokcie a znacznej zawartości i innych soli mineralnych (m.in potasu i magnezu) korzystnie wpływa na serce.
- Kapustki są bogatym źródłem karotenoidów witamin K oraz C i kwasu foliowego.
- Obfitują w błonnik ( 5 g /100 g) dzięki czemu będą dobrym warzywem dla osób chcących stabilizować poziom cukru we krwi – oczywiście tak działa nierozgotowana kapustka!
- Niska kaloryczność – doskonała we wszelkich dietach odchudzających – 100 gramowa porcja brukselki to tylko 37 kcal pochodzących z białka i węglowodanów złożonych.
- Mała kapustka prawie nie zawiera tłuszczu.
- Brukselka przygotowana z przyprawami z dodatkiem niedużej ilości oliwy ( by umożliwić wchłonięcie witamin A,K) wbrew powszechnej opinii nie jest ciężkostrawna i zazwyczaj nie powoduje dolegliwości.
- Bbfituje w glukozynolany które stymulują apoptozę (zaprogramowaną śmierć ) komórek nowotworowych. Aby jednak te właściwości mogły być wykorzystane brukselka nie powinna być poddawana obróbce termicznej dłużej niż 5 minut. By uaktywnić prewencyjne działanie składników zawartych w brukselce ugotowaną krótko kapustkę wymieszaj z kilkoma główkami surowej, drobno posiekanej. Dobrym rozwiązaniem będzie również wymieszanie główek z kiełkami brukselki lub brokułu.
- surową kapustkę można spożywać w formie dodatków do soków, koktajli lub surówek z dodatkiem innych warzyw i dobrego tłuszczu. Szczególnie urokliwie wyglądają króciutko obgotowane w osolonym wrzątku i zahartowane zimną wodą pojedyncze listki brukselki.
Korzystajcie z brukselki – sezon trwa!