poniedziałek, 8 lutego 2016

Kapusta curry z cieciorką/tofu/mięsem

Na przednówku brak warzyw daje się we znaki.  By  rozwiać nudę często w tym okresie sięgam po orientalne przyprawy które  pobudzą  kubki smakowe i rozgrzeją organizm zmęczony przedłużającą się jesienio – zimą.

Danie bogate jest w składniki o udowodnionym działaniu w prewencji nowotworzenia. Takie właściwości ma praktycznie każdy składnik tego dania a zwłaszcza: czosnek, kurkuma  (w połączeniu z pieprzem) oraz kapusta jak i imbir. O dobroczynnym działaniu niektórych kwasów zawartych  w oleju kokosowym też wspomina wiele źródeł. Na zdrowie więc i smacznego!!!

Składniki:

  • kapusta pekińska – główka opłukana, osuszona i pokrojona lub młoda kapusta w sezonie
  • cebula – sztuka posiekana
  • czosnek – 1-2 ząbki zmiażdżone 15 minut przed dodaniem do potrawy
  • imbir ok 1,5 cm kawałek utarty
  • kumin uprażony i utarty w moździerzu – 1 łyżka
  • kurkuma – łyżeczka
  • garam masala – łyżeczka (niekoniecznie)
  • olej kokosowy – lub oliwa
  • mleko kokosowe ( górna,gęsta warstwa ) lub dwie łyżki śmietanki kokosowej dobrej jakości
  • cieciorka/tofu/mięso – pomiń jeżeli kapusta ma stanowić dodatek do dania
  • na sam koniec dodałam ugotowany kalafior,  bo miałam- też pasuje 🙂

 

paleo wegan pegan kapusta mleko kokosowe lej kokosowy co na obiad, zapobieganie rakowi, czosnek

kokosowa kapusta curry z cieciorką

 

Wykonanie:

Na oleju kokosowym ( oliwie z oliwek jak masz zaburzony profil lipidowy) zeszklij cebulę, pod koniec dodaj imbir i smaż mieszając ok 1 minuty. Dodaj kumin, kurkumę, pieprz i garam masalę. Smaż jeszcze chwilę, dodaj kapustę, posól, starannie wymieszaj i duś pod przykryciem do miękkości. Jeżeli kapusta ma stanowić główny posiłek pod koniec dodaj ugotowaną cieciorkę, tofu lub podduszone osobno kawałki mięsa. Duś chwilę, dopraw mlekiem kokosowym lub  śmietanką z mleka kokosowego, jak trzeba solą, pieprzem / sokiem z cytryny.

p.s. osoby które są na dietach z modyfikacją kwasów tłuszczowych bądź bardzo nisko tłuszczowych, skorzystają jeżeli zrezygnują z dodatku oleju i mleka/śmietanki kokosowej. Danie też będzie smaczne.

Przepis z modyfikacjami zaczerpnięty od mistrzyni warzywnej czyli Dominiki  z Kulinarnych Bezdroży