Nasza ulubiona zupa w sezonie letnim. Tylko w lipcu/sierpniu można dostać fasolkę wstęgę. Zupa udaje się również z fasolką szparagową, lecz to już niestety nie to samo. Fasolka ta nazywa się wstęga gdyż jest płaska i wydłużona, a podobna do niej jest fasolka mamut.
Przepis na ok 6 porcji zupy:
- woda ok 2 litry,
- fasolka wstęga ok 0,5 kg,
- 2 marchewki pokrojone,
- 1 pietruszka z nacią, korzeń pokrojony,
- kawałek korzenia selera i 2 liście ( opcjonalnie),
- kawałek pora z liśćmi,
- 2 garście kaszy jęczmiennej łamanej drobnej lub większej ( można zastąpić inną kaszą),
- 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę,
- łyżka masła lub oliwy z oliwek,
- 3 ziela angielskie,
- 2 listki laurowe,
- sól lub sos sojowy.
Nastaw wodę i wrzucaj po kolei pokrojone marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń selera,ziemniaki, dołącz też rozdrobnioną białą część pora. Z pozostałych liści pora, liści selera i natki pietruszki zrób pęczek zwiąż nitką i dołóż do gotujących się warzyw. Wrzuć ziele angielskie, listek laurowy, 2 garście kaszy i pokrojoną w 1-2 centymetrowe kawałki fasolkę, pozbawiona twardych ogonków. Gotuj około 30 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania usuń pęczek liści, posól i dodaj łyżkę masła lub oliwy. Podawaj posypaną natką pietruszki.
Zupa jest sycąca a jednocześnie łatwostrawna. Porcja to ok 135 kcal w tym ok 4,3 gramów białka, 29 gramów węglowodanów i 2,6 gramów tłuszczów. Zupa jest znacznym źródłem błonnika frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej oraz pełnowartościowego białka dzięki wzajemnemu uzupełnianiu się aminokwasów ze zbóż, strączków i warzyw. Porcja zupy to nie tylko świetny smak, ale również składniki mineralne i witaminy. Smacznego.
Dla ciekawych wyglądu fasolki przed gotowaniem zdjęcie z natury:-).