wtorek, 19 marca 2019

Omlet – słodka dekadencja

Deser, śniadanie czy  drugie śniadanie?

Mocno czekoladowy, słodki, puszysty – dla spragnionych słodyczy, a jednocześnie dbających o jakość pożywienia. Idealny do kawy jak i na wynos jako drugie śniadanie. Dzięki zawartości dobrej jakości białka i tłuszczu z jajka zapewni uczucie sytości na długo. Dzięki węglowodanom z stanowi źródło energii. Jeżeli ma to być Twoje śniadanie zrób omlet z podwójnej ( lub nawet potrójnej ilości ) składników. Jeżeli przekąska wystarczą ilości podane poniżej

  • jajko – 1 szt
  • kakao – niecała łyżka
  • mąka- łyżka
  • banan – 50 g
  • tłuszcz – do posmarowania patelni
  • owoce – cienkie plasterki jabłka, jagody, maliny itp

Oddziel białko od żółtka.

Żółtko wymieszaj z łyżką kakao, rozgniecionym bananem, łyżką mąki i 1-2 łyżkami wody.

Ubij białko z odrobiną soli.

Wylej na  rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną tłuszczu. Na wierzch wyłóż owoce. Przykryj – i smaż ok 3 minuty. Zsuń na talerz i odwróć na drugą stronę. Smaż bez przykrycia ok 1-2 min.

Jeżeli robisz omlet z większej ilości jaj, po prostu zwiąksz proporcjonalnie ilość skłądników. Omlet z 3 jaj jest już trudno obrócić. Po podpieczeniu na patelni przez ok 3 minuty wstaw do piekarnika nagrzanego na 120 stopni na ok 7 minut aż góra omletu stężeje. Patelnia musi mieć metalową rączkę. Nie oparz się.

jajka, omlet , na słodko insulinooporność

Słodka dekadencja