poniedziałek, 6 października 2014

Czym osłodzić sobie dzień – kaszka deserowa.

Bywają takie dni, że bez względu na aurę marzymy tylko o tym, by zawinąć się w koc. Często wtedy (co wykorzystują twórcy reklam) mamy ochotę na poprawienie sobie nastroju odrobiną czegoś słodkie i ciepłego.                
             Jeżeli chcecie sobie osłodzić chwilę, nie sięgajcie proszę, po gotowe przemysłowe produkty pełne cukru, mleka w proszku i innych niechcianych przez nasz organizm dodatków, tylko przygotujcie sobie pyszny deser samodzielnie. Świetnie w roli takiego zdrowego pocieszyciela  sprawdzi się polenta czyli drobna kasza kukurydziana którą gotuje się błyskawicznie bez zbędnych ceregieli. Po zjedzeniu takiej kaszki poczujemy miłe ciepło w brzuchu, a dzięki dodatkowi słodkich, suszonych owoców, nasze podniebienie będzie rozpieszczone. I o to właśnie chodzi, gdy leje za oknem. Plaster surowego imbiru dodany na początku gotowania nada kaszy lekko ostry, wyrazisty posmak oraz zwiększy jej rozgrzewające działanie (uwaga : dodatek nie wskazany dla osób z podrażnioną błoną śluzową żołądka).
Dodatek orzechów czy innych pestek ( słonecznik) jest wskazany, gdyż dzięki znacznej zawartości tłuszczów oraz białka w nasionach obniży indeks glikemiczny kaszy, oraz uzupełni jej wartość odżywczą.
                 Kasza ta, zwłaszcza z dodatkiem orzechów, to dobre, pożywne śniadanie dla starszego dziecka (kasza tylko z duszonym jabłkiem, bez innych dodatków już  od 6 m-ca) czy też
Czytaj więcej
środa, 1 października 2014

Jabłka – najprostszy mus jabłkowy

                    W swojej pracy wielokrotnie namawiam Was do rozpoczęcia przygody z gotowaniem. Dzisiaj będę zachęcać tych, którzy jeszcze nigdy nie robili zimowych przetworów do zmiany przyzwyczajeń. Będzie o najprostszym sposobie przetwarzania i przechowywania jabłek na zimę, czyli o musie jabłkowym.
             Nie dość, że dzięki takim przetworom macie szansę na wpisanie się w modne trendy patriotyczno – ekologiczne 🙂 to jeszcze odczujecie wymierne korzyści z posiadania kilku słoików złocistego musu.
                Wspaniale nadaje się on do udekorowania porannej kaszy śniadaniowej (owsianka, jaglanka, ryż,kukurydziana), sprawdzi się jako nadzienie do naleśników, pozwoli nam również na zrobienie błyskawicznego jabłecznika, gdy goście w progu, czy tez zastąpi cukier w innych wypiekach. Jeżeli mamy chwile słabości i ochotę na coś słodkiego lekko podgrzany z dodatkiem cynamonu, orzechów  i rodzynek sprawi nam chwilę przyjemności. Dlatego namawiam tych co jeszcze nigdy… sięgajcie po jabłka i do dzieła!

co zrobic z jabłek, co zrobic z musem jabłkowym, najlepsze jabłka do pieczenia.

Składniki:

  •   słodkie jabłka ( najbardziej lubię decostę lub rubin) – przynajmniej kilogram lub więcej.
  •   ewentualne dodatki:
  •  inne owoce ( śliwki, nektarynki), 
  • rodzynki, daktyle (suszone owoce dodajemy wtedy, gdy jabłka są kwaśne) 
  •  dodatki aromatyczne: 
  • laska cynamonu,
  • kilka
Czytaj więcej
poniedziałek, 29 września 2014

Właściwości lecznicze jabłek – dlaczego warto jeść jabłka.

Jabłka to tegoroczne „must have” w  kuchni. W tym wypadku z czystym sumieniem przyłączam się do promowania produktu, zarówno ze względów patriotycznych jak i zdrowotnych. Że jabłka są zdrowe wiedzą wszyscy. Nie wszyscy jednak wiedzą dlaczego. Poniżej krótko o ich najważniejszych właściwościach, które wynikają z zawartości w jabłku (miąższu i skórce):
  •  błonnika frakcji rozpuszczalnej ( pektyn zawartych głównie w miąższu),
  •  błonnika frakcji nierozpuszczalnej ( głównie  w  skórce),
  •  polifenoli i antyoksydantów w tym witamin.

Dobroczynny wpływ tych składników na nasz organizm jest zwielokrotniony poprzez wzajemne oddziaływanie tych substancji, oraz przez całe mnóstwo innych fitozwiązków, które  powodują, że jabłko śmiało ubiega się o miano króla owoców ( zwłaszcza niepryskane, jedzone razem ze skórką).

antyoksydanty w jabłkach, dlaczego nalezy jeśc jabłka ze skórką, co w skórce jabłka, czy jabłka mogą szkodzić, ile jabłek powinno się jeść, komu jabłka szkodzą,

Oddziaływanie jabłek:

    • Jedzone w całości działają regulująco na przemianę materii poprzez rozluźnianie mas kałowych ( pektyny) i prowokowanie skurczów jelit ( frakcje błonnika nierozpuszczalnego).
    • Wysoka zawartość pektyn w miąższu jabłka pozwala na usuwanie wraz z kałem substancji potencjalnie karcerogennych. Błonnik zawarty w skórce jabłka pozwala na skrócenie czasu pasażu  stolca przez jelita dzięki czemu skraca się czas kontaktu nabłonka z substancjami toksycznymi. Ta cecha jabłek ma działanie przeciwnowotworowe,  szczególnie zauważalne w przypadku raka jelita grubego.
    • Zawartość błonnika w jabłku pozwala na regulację poziomu cholesterolu w organizmie (poprzez fizyczne
    Czytaj więcej
    poniedziałek, 22 września 2014

    Wegańskie,bezglutenowe crumble malinowe – kokos i migdały.

               Moim ulubionym deserem na ciepło jest crumble. Świetnie się sprawdza zwłaszcza, gdy zawitają w nasze progi niespodziewani goście. Zazwyczaj mam w domu świeże owoce, a zimą mrożone. Moja ulubiona wersja to crumble śliwkowe – jednak dzisiaj chciałam się z Wami podzielić sezonową wersją tego deseru. 
           Ten deser to opcja lekka, dla wszystkich tych, co dbają o linię i unikają spożywania produktów bogatych w cholesterol. Oczywiście zawsze możecie zrobić standardową kruszonkę z masła, cukru i mąki z dodatkiem płatków. Będę wtedy namawiać Was do zastąpienia białej mąki razową, a białego cukru ksylitolem bądź cukrem muscowado.
    Deser przygotowuje się błyskawicznie – nie potrzebuje też długiego pieczenia. Smakuje wymienicie.
    najlepszy deser z malin, malinowe crumble, bezglutenowe crumbl, co zrobic z malin, malinowy deser
    Składniki (2 duże lub 4 małe porcje):
    • maliny – ok 150 gr (kubek),
    • spore, słodkie jabłko,
    • wiórki kokosowe – 2 łyżki,
    • płatki migdałowe – 2 łyżki,
    • łyżka masła kokosowego,
    • łyżka cukru muscowado, ksylitolu lub innego słodu,
    • 1/2 laski wanilii/lub i szczypta cynamonu.

    Wykonanie:
    Nastaw piekarnik na 180 stopni. Obierz słodkie jabłko ( np.: rubin, decosta) i pokrój w drobną kostkę. Opłucz i osusz maliny. Wsyp maliny i kostki jabłka do naczynia do zapiekania i  delikatnie wymieszaj. Zmiksuj w młynku do kawy łyżkę cukru muscowado (lub ksylitolu)
    Czytaj więcej
    czwartek, 18 września 2014

    Maliny – cudowne właściwości lecznicze.

    Maliny – przepełnione słońcem, słodkie i w tym czasie najtańsze. Teraz jest najlepszy czas na ich zbieranie (udowodniono bowiem, że maliny dziko rosnące mają większa zawartość prozdrowotnych składników) i kupowanie.  Jedzcie jako przekąskę, miksujcie w koktajlach i mroźcie.
    Malina, wraz z innymi jagodowymi ( jagodami, borówkami i truskawkami) śmiało może starać się o miano super-owocu. Tytuł ten zdobywa dzięki dużej zawartości fenoli (w tym kwasu elagowego), polifenoli – antocyjanów oraz antyoksydacyjnych witamin C i E oraz błonnika.

    maliny  na przeziębienie, maliny na raka, m

    Synergiczne połączenie tych składników oraz innych fitozwiązków powoduje, że maliny wykazują:

    • silne działanie antyoksydacyjne, czyli likwidujące wolne rodniki,
    • działanie przeciwnowotworowe, poprzez oddziaływanie anty-mutagenne oraz hamowanie procesu nowotworzenia na każdym jego etapie,
    • działanie przeciwmiażdżycowe (dzięki hamowaniu utleniania lipidów) i hipolipemiczne,
    • działanie przeciwzapalne ( istotne w chorobach reumatycznych),
    • działanie przeciwwirusowe, napotne,przeciwgorączkowe ( istotne w sezonie grypowym).
    Maliny odznaczają się najwyższą zawartością  (obok jeżyn i owoców dzikiej róży) kwasu elagowego (ok 1500 μg/g) z czego blisko 90 procent znajduje się w pestkach. Podobnie wysoką zawartość tego kwasu zaobserwowano w  winogronach białych i ciemnych (w skórkach) odmiany muscadine i owocach granatu (pestki). Cennym źródłem tego kwasu będą również orzechy włoskie (590  μg/g), ich spożywanie będzie istotne zwłaszcza w prewencji chorób układu krążenia.
       
    Czytaj więcej
    wtorek, 16 września 2014

    Ciasto śliwkowe – proste, bezglutenowe,aromatyczne.

                Sezon śliwkowy w pełni. Na pożegnanie lata i powitanie jesieni zapraszam na kawałak pysznego ciasta śliwkowego. Zrobiłam je specjalnie na przyjecie urodzinowe córki na które przyszły osoby na diecie bezglutenowej. Do posłodzenia ciasta wykorzystałam mus jabłkowy. Dzięki niemu ciasto jest odpowiednio wilgotne i słodkie. Dodatek musu pozwala na ograniczenie lub wykluczenie dodatku cukru czy innych substancji słodzących.
                Ciasto można oczywiście zrobić z  mąki standardowej – namawiam jednak do odstawiania pszennej mąki z wysokiego przemiału ( np typ 450) na rzecz mąk mieszanych z przemiałów wyższych ( 750,1850 czy 2000) z dodatkami mąki żytniej, jęczmiennej, owsianej czy mąk bezglutenowych: ryżowej, jaglanej itp. Wprawdzie ciasto nie będzie, aż tak puszyste czy delikatne jak ciasto na mące pszennej jednak dzięki dodatkom innych mąk zyskamy zwiększenie wartości odżywczej ciasta o błonnik, sole mineralne czy różnorodne aminokwasy. 
              Do wypieku tego ciasta użyłam mąki z brązowego ryżu. Możecie eksperymentować i domieszać mąkę jaglaną czy też z niepalonej kaszy gryczanej. Jeżeli zabraknie wam surowca zawsze można uratować się zmieleniem odpowiedniej kaszy w młynku do kawy.
    Przepis:

    •  1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu,
    • szklanka domowego musu jabłkowego gęstego, 
    • 1/3 szklanki cukru
    Czytaj więcej
    wtorek, 19 sierpnia 2014

    Aromatyczny mus sliwkowo – morelowy do owsianki.

    Pierwsze śliwki już na straganach. Wprawdzie to jeszcze nie czas na powidła, ale już teraz można korzystać i wzbogacać śniadaniową owsiankę o pyszne dodatki. Lubię polać owsiankę takim musem który daje potrawie wspaniały kolor, smak i aromat.
                 Zaletą musu z pierwszych śliwek jest to, że dzięki dużej zawartości wody, rozgotowują się błyskawicznie, dlatego bez wysiłku, można rano wrzucić do garnka kilka owoców by po 5-10 minutach móc ozdobić owsiankę aromatycznym sosem.
               Możesz mus przechowywać przez kilka dni w lodówce lub, jeżeli wyszło go więcej, wrzący rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. Po ostygnięciu (pokrywka powinna „zaciągnąć) mus można przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Zimą aromat owoców przyniesie nam miłe wspomnienie lata.
    Do takich musów świetnie nadają się wczesne odmiany śliwek np dąbrowicka, opal, wczesna węgierka czy inne. Ważne by owoce były słodkie, nie będziemy musieli wtedy słodzić przetworów.
    morele,śliwki, pyszne i zdrowe pretwory, co zrobi z moreli, co zrobić ze śliwek, powidła śliwkowe, mus sliwkowy, co na śniadanie
    Mus śliwkowo – morelowy:
    • śliwki – 1 kg
    • morela – 0,25 kg
    • garść rodzynek – najlepiej niesiarkowanych
    • anyż – 2 gwiazdki
    • cynamon – kawałek laski
    • miód lub inny słód gdy owoce nie są zbyt słodkie

    Owoce umyj i wypestkuj. Włóż do garnka śliwki
    Czytaj więcej
    czwartek, 14 sierpnia 2014

    Letnia zupa z fasolki

    Nasza ulubiona zupa w sezonie letnim. Tylko w lipcu/sierpniu można dostać fasolkę wstęgę. Zupa  udaje się  również z fasolką szparagową, lecz to już niestety nie to samo. Fasolka ta nazywa się wstęga gdyż jest płaska i wydłużona, a podobna do niej jest fasolka mamut.
    Przepis na ok 6 porcji zupy:
    • woda ok 2 litry,
    • fasolka wstęga ok 0,5 kg,
    • 2 marchewki pokrojone,
    • 1 pietruszka z nacią, korzeń pokrojony,
    • kawałek korzenia selera i 2 liście ( opcjonalnie),
    • kawałek pora z liśćmi,
    • 2 garście kaszy jęczmiennej łamanej drobnej lub większej ( można zastąpić inną kaszą),
    • 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę,
    • łyżka masła lub oliwy z oliwek,
    • 3 ziela angielskie,
    • 2 listki laurowe,
    • sól lub sos sojowy.
    Nastaw wodę i wrzucaj po kolei pokrojone marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń selera,ziemniaki, dołącz też rozdrobnioną białą część pora. Z pozostałych liści pora, liści selera i natki pietruszki zrób pęczek zwiąż nitką i dołóż do gotujących się warzyw. Wrzuć ziele angielskie, listek laurowy, 2 garście kaszy i pokrojoną w 1-2 centymetrowe kawałki fasolkę, pozbawiona twardych ogonków. Gotuj około 30 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania usuń pęczek liści, posól i dodaj łyżkę masła lub oliwy. Podawaj posypaną natką pietruszki.
    Zupa jest  sycąca a jednocześnie łatwostrawna. Porcja
    Czytaj więcej
    środa, 13 sierpnia 2014

    Świetne lody wiśniowe – dla sportowców, alergików, wegańskie, bez cukru

    Najłatwiejsze lody – tajemnica smaku tkwi w dojrzałych, pełnych soku i aromatów lata wiśniach. Teraz sezon wiśniowy w pełni więc róbcie z nich przetwory, koktajle lub lody właśnie. Jeżeli smak wiśni jest dla Was zbyt intensywny dodatek banana złagodzi cierpkie doznania.
    Smak lodów jest pyszny. Nikt nie pozna, że te lody to tylko zmiksowany banan i wiśnie. W wersji dekadenckiej  możecie dodać porwane na drobno listki mięty oraz utartą gorzką czekoladę. Dorosłym można dodać odrobinę nalewki ( likieru) wiśniowego – nie przesadźcie z ilością, gdyż lody się nie zamrożą :-).

    jak zrobic lody, proste lody, najlepsze lody wegańskie, lody bez cukru, lody bez mleka, lody gluten free, lody jagodowe, bardzo proste lody, pyszne lody jagodowe

    Składniki:
    • dojrzałe banany pokrojone w plasterki i zamrożone,
    • wiśnie wydrylowane i zamrożone wraz z sokiem,

    dodatki opcjonalne:

    • likier wiśniowy,
    • utarta gorzka czekolada,
    • podarte na kawałeczki liście mięty
    • miód lub inny słód albo zmiksowany daktyl lub rodzynki.
    Wykonanie I:

    Zamrozić składniki. Po wyjęciu z zamrażalnika zmiksować. Czasami konieczne jest odczekanie chwili przed rozpoczęciem miksowania, gdy produkty są bardzo silnie zamrożone. Należy wtedy miksować lody bardzo ostrożnie, najlepiej w zamkniętym pojemniku uważając by nie połamać miksera, ani by zmrożone owoce nie rozprysły się po całej kuchni. 
               Celowo nie podaję proporcji, gdyż składniki można dobierać dowolnie, pilnując jedynie przewagi wiśni. Wtedy lody mają piękny kolor i intensywny smak.
    Czytaj więcej
    czwartek, 7 sierpnia 2014

    Domowy izotonik – najlepsze nawodnienie organizmu

    Tegoroczne lato nie oszczędza nas,  raz aura jesienna, raz  temperatury godne pustyni. Łatwiej nam będzie znosić te wahania temperatur kiedy nasz organizm będzie w dobrej kondycji. Na  nasze samopoczucie ma duży wpływ (większy niż się zazwyczaj nam wydaje) odpowiednie nawodnienie organizmu. O tym, że bez wody żyć się nie da wiedzą wszyscy. Stanowi ona główny składnik naszego organizmu i zaraz po tlenie jest kolejną substancją, której niedobory będziemy silnie odczuwać już w ciągu kilku godzin.

    Ile wody potrzebujemy?

    Najlepiej by o tym decydowało nasze pragnienie. Jednak często w natłoku obowiązków nie słyszymy  głosu naszego organizmu lub  źle go interpretujemy. Według norm z 2012 roku Instytutu Żywności  i Żywienia ilość wody którą powinien spożyć przeciętny człowiek wynosi ok 2000 ml dziennie dla kobiet i ok 2500 ml dla mężczyzn. Uwzględniamy w tej ilości wodę zawartą w napojach, zupach, a nawet  owocach. Jednak jeżeli jest gorąco, spożywamy kawę, alkohol, bierzemy leki, uprawiamy sport, wykonujemy ciężka fizyczną pracę bądź  mamy podwyższoną temperaturę ciała  zapotrzebowanie na wodę będzie się zwiększać.  Niektóre choroby wymuszą na nas ograniczenie lub zwiększenie jej podaży.

            Grupą osób która szczególne musi zwracać uwagę na spożycie wody obok sportowców, kobiet w ciąży, karmiących i dzieci, są ludzie
    Czytaj więcej