Najlepsza owsianka – prosty przepis, właściwości zdrowotne
Latem nie wszyscy marzą o ciepłym śniadaniu, jednak teraz posiłek na bazie gotowanych zbóż wygląda najładniej i smakuje najlepiej. Na wyjazdach gotuję płatki dla kilkunastu osób. Zawsze pozyskam nowego miłośnika owsianki, po zaproponowaniu mu miseczki z kusząco wyglądającą zawartością. Przepis na takie śniadanie jest banalnie prosty, a efekt wart kilku minut pracy. Wakacje to najlepszy czas by spróbować tej śniadaniowej potrawy i przy okazji zamknąć trochę lata w słoikach z owocowymi sosami. Stałych miłośników owsianki zachęcam do zapoznania się z dalszą częścią artykułu, może znajdziecie tam coś ciekawego dla siebie?
Składniki ( 1-2 porcje):
- szklanka płatków owsianych (zwykłe, górskie,błyskawiczne)*
- szklanka i pół wody ( mleka, mleka roślinnego),
- garstka drobnych rodzynek lub innych suszonych owoców (nie jest konieczna jeśli robisz owsiankę na mleku)
- odrobina soli ( do owsianki na wodzie)
- dowolne owoce do ugotowania sosu i surowe do ozdoby
- cynamon, nasionka, orzechy, wiórki itp
Wykonanie:
Zalej płatki wodą i przepłucz, odlej wodę wraz z zanieczyszczeniami (płukania wymagają zwykłe płatki, błyskawiczne nie). Ponownie zalej odmierzoną ilością wody lub mleka i zagotuj (dodaj rodzynki, sól lub inne dodatki wymagające gotowania). Wymieszaj i przykryj. Gotuj na najmniejszym ogniu do lubianej** przez Ciebie miękkości. Jak trzeba dodaj gorącego płynu.
Kiedy owsianka się gotuje, wrzuć dowolne, … Czytaj więcej