środa, 1 października 2014

Jabłka – najprostszy mus jabłkowy

                    W swojej pracy wielokrotnie namawiam Was do rozpoczęcia przygody z gotowaniem. Dzisiaj będę zachęcać tych, którzy jeszcze nigdy nie robili zimowych przetworów do zmiany przyzwyczajeń. Będzie o najprostszym sposobie przetwarzania i przechowywania jabłek na zimę, czyli o musie jabłkowym.
             Nie dość, że dzięki takim przetworom macie szansę na wpisanie się w modne trendy patriotyczno – ekologiczne 🙂 to jeszcze odczujecie wymierne korzyści z posiadania kilku słoików złocistego musu.
                Wspaniale nadaje się on do udekorowania porannej kaszy śniadaniowej (owsianka, jaglanka, ryż,kukurydziana), sprawdzi się jako nadzienie do naleśników, pozwoli nam również na zrobienie błyskawicznego jabłecznika, gdy goście w progu, czy tez zastąpi cukier w innych wypiekach. Jeżeli mamy chwile słabości i ochotę na coś słodkiego lekko podgrzany z dodatkiem cynamonu, orzechów  i rodzynek sprawi nam chwilę przyjemności. Dlatego namawiam tych co jeszcze nigdy… sięgajcie po jabłka i do dzieła!

co zrobic z jabłek, co zrobic z musem jabłkowym, najlepsze jabłka do pieczenia.

Składniki:

  •   słodkie jabłka ( najbardziej lubię decostę lub rubin) – przynajmniej kilogram lub więcej.
  •   ewentualne dodatki:
    •  inne owoce ( śliwki, nektarynki), 
    • rodzynki, daktyle (suszone owoce dodajemy wtedy, gdy jabłka są kwaśne) 
  •  dodatki aromatyczne: 
    • laska cynamonu,
    • kilka goździków,
    • gwiazdka anyżu.
zdrowe słodycze z jabłek, najlepsze jabłka dla dzieci, co dla dziecka na deser
Wykonanie:
    Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na drobne kawałki i prażyć pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody. Mieszać od czasu do czasu. Jak jabłka zaczną się rozpadać, wrzące przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem aż ostygną. Nakrętki powinny zaciągnąć. Tak przygotowane jabłka można przechowywać kilka miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu.
    W zależności od naszych potrzeb jabłka można przed wlaniem do słoików zblendowac na gładki mus lub pozostawić w kawałkach. Prawda, że proste 🙂 ?