O mnie

Wstęp

Skoro czytacie ten tekst pewnie  jesteście trochę mnie ciekawi. Dlatego też postaram się Wam przedstawić w kilku słowach. Jestem dietetykiem z wykształcenia i z przekonania. Wiedząc, że dietetyka jest jedną z najprężniej zmieniających się dziedzin nauki nieustająco  wzbogacam swoją wiedzę uczestnicząc w konferencjach, warsztatach i szkoleniach oraz czytając literaturę naukową.  W swojej pracy kieruję się całościowym, holistycznym  podejściem do Pacjenta wiedząc, że zdrowie  to nie tylko kwestia żywienia, leków ale szeroko pojętego stylu życia. To podejście doskonale sprawdza się w praktyce!

                 Chcąc jeszcze lepiej wspierać i motywować moich podopiecznych w drodze po zdrowie od 2015 roku uczestniczyłam w całorocznych szkoleniach z Porozumienia bez Przemocy organizowanymi przez The Center of Nonviolent Comunication ( NVC) Dominika Jasińska by następnie uczestniczyć w cyklu  warsztatów dla trenerów NVC  Needs – based coaching w latach 2017-2019 prowadzonych przez Pernille Plantener ( Buisness By Heart).

       W 2019 roku ukończyłam zakończone egzaminem szkolenie dla specjalistów SOIT – School of Insulinresistance Therapy . Jednocześnie zostałam   wpisana  na listę dietetyków i lekarzy przyjaznych insulinoopornym.

W roku 2021 ukończyłam Szkolenie Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach Szkolenie TSR pierwszego stopnia. To ponad 70 godzin szkoleniowych i intensywnego treningu warsztatowego ze stosowania technik terapii TSR tak by móc lepiej wspierać klientów w osiąganiu założonych celów i lepszej jakości życia.  Szkolenie organizowane przez CTSR.

Od lat w swojej praktyce stosuję dietę przeciwzapalną o niskim indeksie i ładunku glikemicznym dostosowując ją do stanu zdrowia oraz indywidualnych potrzeb pacjentów.

           Gotowanie różnych potraw znam od podszewki zarówno od strony technologi gastronomicznej jak i codziennej praktyki kuchennej. Gotowanie to dla mnie rodzaj sztuki porównywalnej z malowaniem. Paleta barw, smaków i zapachów pozwala wyczarować wspaniały efekt końcowy. Jednocześnie wiem, że dla niektórych szczególnie istotny jest czas i prostota.

              Zawsze uwzględniam indywidualne preferencje w diecie.  Potrafię zaoferować prozdrowotny, prosty jadłospis składający się z podstawowych produktów jak i ciekawe smaki z różnych zakątków świata. Zapraszam Was do wspólnej podróży po zdrowie i dobre samopoczucie, a przy okazji i po dobry wygląd.

O dietach i gotowaniu

Jednocześnie wiem (jako alergiczka i dietetyk), że nie wszystkie potrawy i przyprawy są dla wszystkich. Diety alternatywne wegańskie, wegetariańskie czy eliminacyjne ( w tym kuchnia bezglutenowa) to dobrze przeze mnie poznana część praktyki gastronomicznej. Jako dietetyk przekonałam się niejednokrotnie jaka duża moc tkwi w naszych organizmach i jak szybko potrafimy  się regenerować, gdy tylko wspomożemy się odpowiednio dobranymi produktami żywieniowymi. Szczególnie dobrze poznałam diety wspomagające układ krwionośny i serce oraz te które wspierają nasz organizm w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych .  Obecnie dużo pracuję z pacjentami z nietolerancjami pokarmowymi – widzę jak szybko zaczynają powracać do zdrowia dzięki odpowiedniemu dobieraniu produktów odżywczych. Więcej dowiesz się z zakładki poradnia/ nietolerancje pokarmowe.

Doświadczenie z małymi i dużymi pacjentami oraz własne eksperymenty w kuchni przekonały mnie, że jedynymi ograniczeniami w przygotowywaniu potraw są nasza wyobraźnia i…przekonania.

Jednocześnie wiem, że w dzisiejszych czasach często mamy niewiele czasu na gotowanie. Staram się by oferowane jadłospisy były szybkie w przygotowaniu u smaczne.  Zawsze uwzględniam indywidualne preferencje.

Specjalizuję się w dietoterapii chorób cywilizacyjnych. Proponowane przeze mnie diety są oparte o zasady EBM ; zazwyczaj są to diety przeciwzapalne o niskim indeksie i ładunku glikemicznym.

Taka dieta dobrana indywidualnie do potrzeb będzie szczególnie skuteczna w takich stanach metabolicznych/ chorobach jak: insulinooporność; stan przedcukrzycowy; zespół metaboliczny; hipercholesterolemia; podwyższony kwas moczowy (dna); nadwaga; otyłość; otłuszczenie wątroby i inne związane ze stylem życia i nieprawidłowym żywieniem. Warto ją stosować przygotowując się do ciąży, u dizeci czy też celem zachowania dobrego samopoczucia. To dieta dobra dla zdrowia!

O szkoleniach

Pasja nauczania sprawia, że bardzo lubię opracowywać szkolenia i warsztaty. Nieodmiennie cieszy mnie żywa reakcja na przekazywane treści. Lubię jak moi słuchacze śmieją się i lubię kiedy zapada kompletna cisza, gdy mówimy o rzeczach ważnych. Zawsze cieszą mnie pytania na koniec szkoleń. Mam nadzieję, że będziemy mogli wspólnie wybrać się w fascynująca podróż jaką jest poznawanie tajemnic zdrowia człowieka. Więcej poczytaj w sekcji warsztaty.

Do zobaczenia!

Aleksandra Spychalska

Aleksandra Spychalska Dietetyk Dyplomowany Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki

Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki 

Jestem Specjalistką Przyjazną Insulinoopornym – szkolenie zakończone egzaminem SOIT

Kurs pierwszego stopnia Terapii skoncentrowanej na rozwiązaniach TSR – 70 godz kwiecień – maj 2021.

  • Jak psychoterapia może pomóc gdy niedomaga ciało. Terapia ACT w somatycznych chorobach przewlekłych – styczeń 2021
  • Dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych i endokrynologicznych – maj 2021
  • Szkolenie School of Insulinresistance Therapy – wrzesień 2019
  • Dietoterapia w chorobach nowotworowych marzec 2019
  • Żywienie kliniczne w praktyce GUM – kwiecień 2019
  • Choroby autoimmunizacyjne i alergie towarzyszące – maj 2019
  • Mikrobiota jelitowa w schorzeniach zapalnych skóry – czerwiec 2019
  • Embracing the shadow – NVC  course- marzec 2019
  • Dietoterapia w insulinooporności – wrzesień 2019
  • Holistyczne podejście do człowieka – wyzwania współczesnej dietetyki  – luty 2016
  • Group Mentor Coaching – Luty 2018
  • Coach training programme – Needs based coaching 64 hours 23.06.2017 – 18.02.2018
  • Holistyczne podejscie do człowieka kwiecień 2016
  • Dietetyka i medycyna czyli interdyscyplinarny klucz do zdrowia  – czerwiec 2016
  • Synergia leczenie i spektrum nowoczesnych terapii – kongres dietetyczny – czerwiec 2017
  • Interpretacja badań laboratoryjnych  – styczeń 2016
  • Tłuszcze w żywieniu człowieka IŻŻ – październik 2016
  • V Ogólnopolska Konferencja Polskiego Towarzystwa Żywienia Dzieci Congressus dietetica – kwiecień 2015
  • Immunodiagnostyka nietolerancji pokarmowych – marzec 2015
  • Praca z przekonaniami Cykl 9 warsztatów NVC październik 2016- czerwiec 2017
  • Cykl 10 warsztatów wprowadzenia do NVC wrzesień 2015-czerwiec 2016
  • Choroby autoimmunizacyjne szkolenie warsztat-  Dominika Gier – 2016
  • Profesjonalna dieta i żywienie w sporcie  – styczeń 2015
  • Żywienie w centrum zasady żywienia niemowląt i małych dzieci –  2014
  • Interpretacja nietolerancji pokarmowej i praktyczne zastosowanie diety eliminacyjnej 2014 r
  • Suplementy – dokąd zmierzamy  IŻŻ – październik 2014

Poczytaj o JJL Poradnia dietetyczna:

o nawykach które poprawiają samopoczucie

https://zdrowie.trojmiasto.pl/Szesc-nawykow-ktore-poprawiaja-samopoczucie-n155298.html

O niejadkach i warsztatach:

https://kulinaria.trojmiasto.pl/Na-niejadkow-i-zdrowe-nawyki-zabawa-w-kucharza-czyli-warsztaty-kulinarne-dla-najmlodszych-n123337.html?vop=std

O superfoods

https://zdrowie.trojmiasto.pl/Superfoods-zywnosc-ktora-ma-korzystne-dzialanie-n153153.html

O warsztatach

https://czasdzieci.pl/trojmiasto/wiadomosci-lokalne/id,8477529.html