O mnie

Wstęp

Skoro czytacie ten tekst pewnie  jesteście trochę mnie ciekawi. Dlatego też postaram się Wam przedstawić w kilku słowach. Jestem dietetykiem z wykształcenia i z przekonania. Wiedząc, że dietetyka jest jedną z najprężniej zmieniających się dziedzin nauki nieustająco  wzbogacam swoją wiedzę uczestnicząc w konferencjach, warsztatach i szkoleniach oraz czytając literaturę naukową.  W swojej pracy kieruję się całościowym, holistycznym  podejściem do Pacjenta wiedząc, że zdrowie  to nie tylko kwestia żywienia, leków ale szeroko pojętego stylu życia. To podejście doskonale sprawdza się w praktyce!

Gotowanie różnych potraw znam od podszewki zarówno od strony technologi gastronomicznej jak i codziennej praktyki kuchennej. Gotowanie to dla mnie rodzaj sztuki porównywalnej z malowaniem. Paleta barw, smaków i zapachów pozwala wyczarować wspaniały efekt końcowy. Jednocześnie wiem, że dla niektórych szczególnie istotny jest czas i prostota . Zawsze uwzględniam indywidualne preferencje w diecie.  Zapraszam Was do wspólnej podróży.

O dietach i gotowaniu

Jednocześnie wiem (jako alergiczka i dietetyk), że nie wszystkie potrawy i przyprawy są dla wszystkich. Diety alternatywne wegańskie, wegetariańskie czy eliminacyjne ( w tym kuchnia bezglutenowa) to dobrze przeze mnie poznana część praktyki gastronomicznej. Jako dietetyk przekonałam się niejednokrotnie jaka duża moc tkwi w naszych organizmach i jak szybko potrafimy  się regenerować, gdy tylko wspomożemy się odpowiednio dobranymi produktami żywieniowymi. Szczególnie dobrze poznałam diety wspomagające układ krwionośny i serce oraz te które wspierają nasz organizm w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych .  Obecnie dużo pracuję z pacjentami z nietolerancjami pokarmowymi – widzę jak szybko zaczynają powracać do zdrowia dzięki odpowiedniemu dobieraniu produktów odżywczych. Więcej dowiesz się z zakładki poradnia/ nietolerancje pokarmowe.

Doświadczenie z małymi i dużymi pacjentami oraz własne eksperymenty w kuchni przekonały mnie, że jedynymi ograniczeniami w przygotowywaniu potraw są nasza wyobraźnia i…przekonania.

Jednocześnie wiem, że w dzisiejszych czasach często mamy niewiele czasu na gotowanie. Staram się by oferowane jadłospisy były szybkie w przygotowaniu u smaczne.  Zawsze uwzględniam indywidualne preferencje.

Specjalizuję się w dietoterapii chorób cywilizacyjnych. Proponowane przeze mnie diety są oparte o zasady EBM ; zazwyczaj są to diety przeciwzapalne o niskim indeksie i ładunku glikemicznym.

Taka dieta dobrana indywidualnie do potrzeb będzie szczególnie skuteczna w takich stanach metabolicznych/ chorobach jak: insulinooporność; stan przedcukrzycowy; zespół metaboliczny; hipercholesterolemia; podwyższony kwas moczowy (dna); nadwaga; otyłość; otłuszczenie wątroby i inne związane ze stylem życia i nieprawidłowym żywieniem. Warto ją stosować przygotowując się do ciąży, u dizeci czy też celem zachowania dobrego samopoczucia. To dieta dobra dla zdrowia!

O szkoleniach

Pasja nauczania sprawia, że bardzo lubię opracowywać szkolenia i warsztaty. Nieodmiennie cieszy mnie żywa reakcja na przekazywane treści. Lubię jak moi słuchacze śmieją się i lubię kiedy zapada kompletna cisza, gdy mówimy o rzeczach ważnych. Zawsze cieszą mnie pytania na koniec szkoleń. Mam nadzieję, że będziemy mogli wspólnie wybrać się w fascynująca podróż jaką jest poznawanie tajemnic zdrowia człowieka. Więcej poczytaj w sekcji warsztaty.

Do zobaczenia!

Aleksandra Spychalska

Aleksandra Spychalska Dietetyk Dyplomowany Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki

Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki 

Jestem Specjalistką Przyjazną Insulinoopornym – szkolenie zakończone egzaminem SOIT